Ordningsregler

BRF Gubbero 17

BRF Gubbero 17

Ordningsregler för BRF Gubbero17


Det här bör Du veta om föreningens ordningsregler & trivselregler!


Ansvar för ordningen

Styrelsens uppgift är att ta hand om den löpande förvaltningen av föreningens ekonomi och verkställa de beslut som föreningsstämman fattar. I den löpande förvaltningen ingår också ordningsfrågorna. Att bo i bostadsrätt innebär ett gemensamt ansvar. Utöver dessa ordningsregler gäller föreningens stadgar.


För vem gäller reglerna

Ordningsreglerna gäller inte bara Dig som bostadsrättsinnehavare. Även familjemedlemmar omfattas liksom gäster, inneboende eller hantverkare som utför arbete åt Dig i lägenheten. Ordningsreglerna gäller också för andrahands hyresgäster. Om föreningen har egnahyresgäster gäller reglerna även dem.


Vad händer om ordningsreglerna inte följs

Om ordningsreglerna inte följs kan styrelsen i allvarligare fall ifrågasätta om Du skall få bo kvar. Förseelser som är av liten betydelse för föreningen och övriga medlemmar kan inte leda till uppsägning. Först måste styrelsen uppmana den som bryter mot reglerna att följa dessa. Därefter och om medlemmen eller hyresgästen trots uppmaningen inte följer reglerna kan det blir fråga om

uppsägning.


Har Du frågor

Har Du funderingar över något som tas upp i dessa regler är Du alltid välkommen attkontakta styrelsen.



*****


1) ANDRAHANDSUTHYRNING (UPPLÅTELSE I ANDRA HAND):

Skälig orsak är att provbo med en framtida sambo, studier på annan ort, tillfälligt arbete på annan ort, separation och ändrade familjeförhållanden samt sjukdom. Maximal hyrestid är två år och Du ansöker för ett år i taget. Ta kontakt med styrelsen för ansökningshandlingar.


2) AVGIFTSAVI:

Skickas ut kvartalsvis i förskott av vår förvaltare. Avgifterna skall betalas i tid. Om betalning uteblir helt kan bostadsrättsinnehavaren förlora

sin rätt att använda lägenheten och föreningen kan därmed tvingas tvångsförsälja den. Vid problem med avisering vänligen kontakta förvaltaren i första och informera styrelsen om problemet.


3) BALKONG

Se till att balkongdörren är ordentligt stängd för att undvika att vatten tränger in vid regn. Varje boende ansvarar för snöröjning av sin balkong så att smältvatten ej tränger in i fasaden. Du får ej piska eller skaka mattor på balkongen. Placera gärna blomlådor innanför balkongräcket och förankra dem så de inte utgör fara för allmänheten. Balkongen får ej användas som förråd. Det är ej tillåtet spika/borra eller hänga upp anordningar tex markiser eller att ha fast elinstallation på fasadväggen Grillning med el-grill är tillåtet så länge man ej stör sina grannar.


4) BRAND- & ALLMÄN SÄKERHET:

Alla fastighetsägare är skyldiga att vidta de åtgärder som behövs för att förebygga brand och att försöka begränsa de skador som uppkommer vid brand. Det är en lagstadgad skyldighet och styrelsen kan ställas till svars om man inte vidtagit nödvändiga åtgärder. En viktig del i detta är att tillse att det vid brand är möjligt att snabbt kunna utrymma fastigheten samt att kontinuerligt se över brandförebyggande åtgärder.

Föreningen som fastighetsägare måste därför tillse följande; Barnvagnar, cyklar och andra lösa föremål får inte förvaras i trapphus och andra

utrymningsvägar. Dessa ska placeras i lägenheten, förrådet eller på anvisad plats. Skor, dörrmattor,blommor, soppåsar och dyligt får ej ställas ut i trapphuset. Ställ ej föremål utanför ditt förråd.

Samtliga bostadsrättsinnehavare uppmanas att installera brandvarnare i sina lägenheter. Boende har ansvar för att informera sina besökare om de regler som gäller i fastigheten Var försiktig med eld och lättantändliga vätskor. Vid brand => Ring 112 och invänta instruktioner. För förebyggande åtgärder vänligen se följande länkar.


www.raddningstjansten.goteborg.se

www.brandskyddsforeningen.se/vast


Kontrollera att ytterporten i fastigheten går i lås efter in- och utpasseringLämna inte vinds- eller källardörrar olåsta. Meddela grannar eller styrelsen om Du är bortrest under en längre tid.


5) CYKELRUM:

Finner du på baksidan. Förvara din cykel i eget förråd om du ej använder cykeln ofta så underlättar du för andra som använder sin cykel varje dag. Lås din cykel.


6) FLYTT:

Fråga styrelsen vilka rutiner som gäller vid överlåtelse. Tänk på att den som övertar Din lägenhet också ska godkännas som medlem i föreningen innan inflyttning får äga rum. Ta därför reda på vad som krävs för medlemskap. Tillsammans med en ansökan om

medlemskap ska även ett exemplar av överlåtelseavtalet lämnas till styrelsen. Lämna gärna kvar dessa ordningsregler till den som flyttar in i din lägenhet!


7) FÖRRÅD:

Varje lägenhet har idag ett förråd på vind samt ett förråd i antingen botten- eller källarplan. Ställ inte föremål i gångarna. Byt inte förråd utan, det finns en förrådsförteckning. Tänk på att du som bostadsrättsinnehavare även har underhållsansvar för din del av utrymmet.


8) GEMENSAMMA KOSTNADER:

Var sparsam med vattenförbrukning. Byt kranpackning när vatten står och droppar. Var också sparsam med el i fastighetens gemensamma utrymmen, släck efter dig. Tänk på att vi äger fastigheten tillsammans och att kostnader som vatten, värme, el i gemensamma utrymmen, sophämtning samt städning med mera fördelas lika och betalas via våra avgifter och hyror till föreningen. Ju mindre kostnader vi har, desto lägre avgifter resulterar det i. Hyresgäster är skyldiga att anmäla fel i lägenheten till styrelsen.


9) HISS:

Om du upptäcker fel på hissen kontakta alltid Styrelsen. Nödnummer är endast till om hissen stannar vid färd och ska ej användas till vanlig felanmälan. En utryckning på grund av överbelastning är en onödig kostnad för oss. Var uppmärksam på hissens maxlast. Använd ej

hissen vid brand eller annan nödsituation. Åverkan eller skada som skett via oaktsamhet debiteras den boende.


10) HUSDJUR:

Innehavare av husdjur ska övervaka att dessa inte stör eller förorenar i fastigheten och inte eller rastas direkt vid fastigheten.


11) PORTTELEFON:

Vid fel på av ovanstående, vänligen kontakta Styrelsen för åtgärd. Porttelefon är installerad i varje lägenhet och tillhör föreningen. Den får ej bytas ut eller tas ur bruk.


12) RENOVERING/FÖRÄNDRING I LÄGENHET:

Som bostadsrättsinnehavare får du tex lägga nytt golv, måla och tapetsera om, bygga om i kök etc. Mer omfattande förändringar kräver dock styrelsens tillstånd, t ex om Du vill ta ner en vägg, dra nya rör i kök och badrum. Ändringar som medför ingrepp i ledningar som förser

fler än en lägenhet får du ej göra ingrepp på.

Alltså!Kontakta styrelsen innan du sätter igång med en omfattande renovering. Om medlem utför väsentliga förändringar i sin bostad utan styrelsens godkännande kan föreningen kräva att bostadsinnehavaren på egen bekostnad återställer förändringen på ett

fackmannamässigt sätt. Att styrelsen beviljar ombyggnationen innebär dock inte att styrelsen eller föreningen övertar ansvar för ombyggnationen. Boende i hyresrätt får under inga omständigheter göra en förändring utan styrelsens tillstånd.


13) SOPRUM:

I soprummet finns 2 olika typer av kärl för avfallshantering. Du ska sortera komposterbart material (matavfall) och övriga hushållssopor (restavfall). Påsar till matavfall finns att hämta i soprummet. Behållare till matavfall skall finnas i varje lägenhet och lämnas kvar vid flytt.

Tidningar, glas, plast, metall, pappförpackningar och stora kartonger får ej slängas i hushållssoporna eller lämnas i soprummet. Detta slänger du vid vår miljöstation som ligger på Lagerströmsplatsen. Se karta på sista sidan. Hantering av grovsopor ansvarar varje enskild bostadsrättsinnehavare för. Möbler och andra föremål får inte ställas ut i allmänna utrymmen eller i soprum. Hyresgäster kontaktar styrelsen om de vill slänga grovsopor.


14) STÖRNING:

Boende och gäster till boende är skyldiga att visa hänsyn och att inte störa sina grannar. Skyldigheten gäller också i gemensamma utrymmen. Lagen ser strängt på störningar och den som stör och inte rättar sig efter tillsägelse. Om du blir störd av en granne, uppmanas Du att

själv ta kontakt med honom eller henne i första hand. Om detta inte hjälper och om händelsen upprepas tar Du kontakt med styrelsen som skickar en skriftlig tillsägelse till den som stör. Störande beteenden kan i förlängningen leda till att föreningen säger upp

bostadsrättsinnehavaren till avflyttning. Upplys dina grannar om Du tänker påbörja en renovering eller om du ska anordna en större

fest. Sätt upp lappar med information och dina kontaktuppgifter. Renovering av större karaktär bör i största mån undvikas på kvällstid. En god grannsämja kräver förståelse och samförstånd. Reglerna gäller dygnet runt året om men är extra angelägna under vardagar mellan

kl 22:00 och kl 07:00.


15) TRAPPHUS & GEMENSAMMA UTRYMMEN:

Håll trapphuset rent och städa upp efter dig. Föremål får ej ställas i trapphuset som ska vara ett fritt från brännbart material för att undvika brandfara. Se även under ”Brand & allmän säkerhet”. Städning sker av inhyrd firma 1 gång per vecka.


16) TVÄTTSTUGA:

Se anslag i tvättstuga för gällande bokningstider. Bokning sker på bokningslistan med namn och lägenhetsnummer. Boka nästa tid när Du har tvättat klart. Har Du ej börjat tvätta inom en timme från ditt tvättpass början, får någon annan lov att tvätta istället. Om Du skall börja tvätta senare får Du skriva upp det på din bokning. Torkrummet får användas högst en timme efter tvättpasset. Mattor får ej tvättas i våra tvättmaskiner. Städa efter dig och rengör alla filter. Djur är ej tillåtna i tvätt/torkrum.


17) UNDERHÅLLSANSVAR:

Bostadsrättsinnehavaren ansvarar för att underhålla lägenhetens inre delar. Vad som ingår i lägenheten och som ska underhållas framgår av föreningens stadgar paragraf 5.

Det är särskilt viktigt att Du har uppsikt över lägenhetens våtutrymmen. Läckageskador kostar stora pengar och leder i allmänhet till stort obehag för den som drabbas. Styrelsen uppmanar samtliga bostadsrättsinnehavare att teckna särskild bostadsrättsförsäkring. Se över ditt försäkringsskydd redan idag!Imorgon kan det vara försent. Företrädare för föreningen har rätt att få komma in i lägenheten när det behövs för tillsyn eller för att utföra ett arbete som föreningen ansvarar för, se paragraf 11. Underhållsansvaret gäller även till lägenheten tillhörande förrådsutrymmen. Hyresgäster är skyldiga att anmäla fel till styrelsen.


18) VENTILATION:

Fastigheten har självdragsventilation. Det finns ingen mekanisk fläkt. Temperaturskillnaden mellan ute och inne gör så att luftväxlingen fungerar. Ett självdragssystem fungerar bäst på vintern då temperaturskillnaderna mellan ute och inne är stora. Föreningens ansvar gäller ej

skötsel av befintlig ventilationsdon utan detta åligger varje medlem. Filter till ”EasyVent” ventilerna under fönster beställs direkt via: Acticon och deras webshop: http://www.acticon.se/se/handla-enkelt/

Eller ring 036-37 07 90 för mer info. Vilket filter du behöver finner du i ventilkåpan om du lossar den först.


****************************************************************

Ordningsregler har antagits av styrelsen 2012-10-30 och gäller tills vidare.

Senast reviderad 2013-04-10.


Copyright © All Rights Reserved